“Sosyal Kulak sadece birey değil, aynı zamanda tarihsel, sosyal ve politik bir organdır” “

Doğal

New member
Sanat ve edebiyattan dinleme ve ses sorunlarına sürekli ve artan dikkat, sosyal ve kolektifin duyulabilir ve duyulmaz öngörülemeyen görüntülerinin çalıştığı konusunda ısrar ediyor gibi görünüyor. Dinleme asla tamamen bireysel değildir. Sesler, diller, gürültü, sessizlikler: Kolektifin bu dokusu, yaşamı ortak anlamak için anahtar bir araç haline gelir. Giderek yoğunlaşan geri çekilme ve özelleştirme çağında, bu dinleme yeteneği anahtar ve kilit bir siyasi bölgeyi açar. Haytham El-Wardany, Mısırlı yazar“Sosyal Kulak” olarak adlandırdığı şeyi çağdaş toplumda duyulabilirlerin sınırları üzerinde bir araştırma olarak çalıştı. Yazarı Nasıl kaybolur. Kentsel dinleyiciler için kılavuz (Dobra Robota, 2024).

Haytham El-Wardany. Kitapları İngilizce, İsveççe ve İspanyolca'ya çevrildi. Berlin'de ikamet edin. (c) Haytham el-urdany

– hakkında konuşmaya başlamak istiyorum Nasıl Kaybolur (Kent Dinleyiciler için Manuel). Bu projenin nasıl ortaya çıktığını ve dinleme ve yazma arasındaki bağlantı hakkında bilmek istiyorum. Şu anda, Latin Amerika literatüründe dinleme konusunda birçok soruşturma var. Çalışmanız, Latin Amerika'da geliştirilen birkaç proje ile birçok yönden yankılanıyor.

– Arkadaş sanatçısı Maha Maamoun ile birlikte katıldığım öncü bir proje ile başlayın. Maha beni bir cilt başlıklı bir hacim kurmaya davet etti Orta Kulak 2011 Sharjah Bienali'nin bir parçası olarak. İkimiz de ses yüksekliğine ve farklı perspektiflerden dinleme konusunda karşılıklı ilgi duyduk. Konuşma ve dinleme arasındaki diyalektik ilişkiyle ve konuşma eyleminin sosyal alana öznel katılımın ana yolu olarak nasıl kabul edildiğiyle ilgileniyorduk. Otomatik olarak, dinleme bir arka plan etkinliği haline gelir. Bu cilt için kitabın ön alıştırmalarının başlangıcı haline gelen bir metin yazdım Nasıl Kaybolur. Daha sonra, 2012'de olduğunu düşünüyorum, başka bir sanatçı ve küratör arkadaşı olan Maha ve Ala Youn, “nasıl …” (“Nasıl …”) başlığı altında bir dizi “alternatif kılavuz” yayınlamaya başladı. Bana bu dizi için bir kitap önermek isteyip istemediğimi sordular ve Nasıl Kaybolur İlk cilt oldu. Temel olarak, başlık merkezi pozisyondan nasıl ayrılacağı ve arka plana nasıl çekileceği gibi bir şey öneriyor. Kitap ilk başta, esas olarak sanat bağlamında dolaştı. Aslında edebi bağlamdan geliyorum. Arkadaşlık ve Maha ve Wing ile çalışma yoluyla edebiyat ve sanat arasındaki bu kesişimde kendimi ilgilendirmeye başladım.

Diğer olası başlangıç noktası, onunla ses veya etkileşimin çok özel bir tarihte nasıl gerçekleştiğidir. Sesin dikkat gerektirdiği zamanlar vardır. Kitap yayınlandığı 2013 yılı, Mısır tarihinde çok özel bir andı: karşı -devrimci güçlerin zaferi. Benim için ses sadece bir konu değil, aynı zamanda bir şeyler netleştirmek için belirli bir zamanda ortaya çıkan bir ilgi. Sadece ses seviyesinde olanlarla kendilerini ifade edebilecek veya ifade edebilecek şeyler vardır. Örneğin, “Orta Sınıfın Sesleri” kitabının bölümü, o zamanlar Kahire'de olanlar olmadan, yani bir devrimin gelişimi ve sonuçları olmadan mümkün olmazdı. Bu tür bir paradokstan ilgi duydum: Sosyal ağları kullanan eğitimli gençlerin başlattığı devrim, ancak diğer taraftan, çoğunlukla ait oldukları orta sınıf, statükoyu korumak için sonuna kadar çabalıyor. Bu boyutu ses yoluyla ses parçalarıyla yakalamaya çalıştı. Merak ettim: Bunu nasıl yorumlayabiliriz? Günlük sosyal etkileşimde nasıl dinleyebiliriz?

– Egzersiz türleri hakkında biraz daha konuşabiliriz Nasıl Kaybolurdinleyicinin diğer konuşmacılarla ilgili olarak her zaman kamusal alanda, kolektif olduğu. Ama aynı zamanda ses ve belki de halka açık dinleme ya da benzer bir şey diyebileceğimiz bir şeyin bu konfigürasyonu ile. Bunu, daha fazla bireysel, samimi, özel bir şey olarak anlayan dinleme hakkında bazı fikirlerin aksine bahsediyorum. Bunun yerine, işiniz tamamen halka bağlıdır. Düşündüğünüz bir şey mi?

– Tam bir duygusu var. O zamanlar düşündüğüm şeylerden biri William Burroughs'un kesme tekniğiydi. Silah olarak ilginç bir ses kullandı. Yaptığı şeylerden biri, politikacıların konuşmalarının parçalarını kaydetmek ve sonra onları lanet ve çığlıklarla karıştırmaktı. Toplanan kaydı aldı ve mahallesinde zararlı olduğunu düşündüğü belirli yerlerde yürürken onu çoğalttı. Çalıştığını ve bu yerlerin bazılarının kapandığını söyledi. Sanki onlara ses büyüsü atıyormuş gibi. Ve yapmaya çalıştığım şey ve Burroughs'un yaptıkları arasında daha az ortak olan şey olmasına rağmen, ses büyüleri fikri benimle kaldı. Bu egzersizler üzerinde çalışırken, sesin farklı kategoriler arasında nasıl liminal bir alan oluşturduğuyla ilgileniyordum. Ses kategorileri geçer, birbirleriyle açar, ancak aynı zamanda onları çatışmaya sokar ve onları sorun haline getirir. Ayrıca “sağlam bir toplum” olarak adlandırabileceğimiz şeyle de ilgileniyordum: sesin kendisi sosyal bir oluşum olabilir mi? Farklı sesler nasıl bir arada var olabilir? Onlardan ne tür bir toplum hayal ediyoruz ve bu maddi topluma nasıl yansır? Demokratik bir ses oluşumu mu? Yoksa daha anarşik mi? Yoksa tanımlanmış bir güç merkezine sahip bir oluşum mu? Tüm bunlarda dayanışma nerede? Yeniden ortaya çıkma egzersizi, çalışmaya başladığımda beni şaşırttı çünkü daha önce düşünmemiştim. Esas olarak kamusal alandaki dinleyici sahnesini ve dinlediği seslerle ilişkisini (ya da ilişkisini) düşünüyordum. Yani bir bakıma kitabın temel sahnesi. Ama beni başka yerlere götürdü.

William Bourroughs
William Bourroughs

– Bence yazmanın sesle ilişki kurması büyük bir zorluk. Geleneğimiz bizi sözle, konuşma ile ilişki kurmak için oluşturdu, ancak ses tamamen farklı bir şey. Bence bu, neyin duyulabileceği ve sessizliğin dile getirilebileceği sorunun “dinleme çalışması” ile bağlandığını düşünüyorum. Gazze'de, Filistin hakkındaki, Berlin'deki sessizlik. Bu makalede, dinleme duyulamayan duyulmamaya yönelik bir yönelimle karşılaşıyor gibi görünüyor.

19 Mayıs 2021'de Berlin'deki Alexander Platz'da yer alan bir protesto sırasında Filistin bayrakları olan protestocular. Fotoğraf John MacDougall / AFP
19 Mayıs 2021'de Berlin'deki Alexander Platz'da yer alan bir protesto sırasında Filistin bayrakları olan protestocular. Fotoğraf John MacDougall / AFP

–Bu makaleyi, Venedik 2024 Bienalinde İtalyan Pavyonu Küratörleri tarafından “Dinleme Politikaları” başlıklı baskı için davet ettim. Bugün dinleme politikaları hakkında konuşmak, susturma hakkında konuşmamayı çok zorlaştırıyor. Nasıl Kaybolur 2013 yılında Arapça'da yer aldı. O zamandan beri 10 yıldan fazla geçti. Ses ve ses yüksekliğine olan sürekli ilgim gelişti.

– Bize nasıl geliştiği hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?

– Gittikçe daha fazla çekmeye başlayan yönlerden biri kulağın yapısıdır. Özellikle, bireysel fizyolojik kulaktan farklı olan “sosyal kulak” olarak adlandırmayı sevdiğim bir şey. Aynı zamanda bu, menzil değişimi hakkında bahsettiklerinizle ilgilidir. Belirli tarihsel anlarda farklı aralıklar. Sosyal veya kolektif kulağın oluşumunun bir parçası olarak bu aralıkların yakalanmasını anlamak mümkün olabilir. Bir metin yazmaya ve bir atölye yapmaya davet edildim. Atölyem kulakta melodi ile ilgiliydi. Bununla birlikte, dinlemenin sadece bireysel bir süreç olmadığını, aynı zamanda tüm filtrelerden kaçmak ve susturulan şeyleri dinlemek için kulağı rafine etmekten oluşuyor. Bu ayarlama süreci sosyaldir. Dayanışma anlamına gelir, neyin uyumsuza dönüştürüldüğünü veya anlamı yoktur.

“Bu siyasi bir konu, değil mi?”

-Kesinlikle. Sosyal kulak tam olarak sadece bireysel değil, aynı zamanda tarihsel, sosyal ve politik olan bu organdır. Ve belki de yazmak bir ayar cihazıdır. Bu sadece bir girişim girişimidir. Davet geldiğinde bunlar etrafımdaki fikirlerdi. Ayrıca Gazze'de soykırımın susturulması hakkında konuşmanın yollarını bulmaya çalıştı. Siyah eleştirel geleneğin çalışmasına daldım ve Web du Bois'i okudum. “Sadness Şarkıları” başlıklı Siyah İnsanların Ruhları kitabında bir bölümden etkilenmiştim. Bu bölümde, metinde gerçek bir dünyanın yayınlanmamış özlemi hakkında alıntı yapan bir ifade vardır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrika -Amerikalı halkının uzun bir mücadelesinden kaynaklanan arzuları duymanın nasıl mümkün olduğunu merak ediyordum. Her nasılsa, soykırım ve kölelikten geçen bir geleneği nasıl bağlayacağımı veya öğrenmeyi düşünmeye çalıştım. Ve mevcut soykırım için bir şeyler öğrenin. Tarihte farklı anları bağlamak gerekir.

Nasıl kaybolur. Kentsel dinleyiciler için kılavuz Haytham El-Yahudi Arapça Çeviri: Álvaro Abella Villar Editoryal: Dobra Robota 144 sayfa.
Nasıl kaybolur. Kentsel dinleyiciler için kılavuz Haytham El-Yahudi Arapça Çeviri: Álvaro Abella Villar Editoryal: Dobra Robota 144 sayfa.

– Soykırım ve ses sorununda düşündüm. Soykırımın kendisinin bir parçası olan bir soykırım izlerinin tamamen ortadan kaldırılmasında bir şey vardır ve daha sonra, belgelenmiş ayak izlerinin yokluğunda bir dosyanın yokluğunda bir bellek biçimi olarak ses olarak ses vardır. Berlin'de yaşıyorsun. Arapça değil, aynı zamanda Almanca ve İngilizce yazıyorsunuz. Diller arasında yaşam, yazma ve dinleme gerçeğini nasıl ele alıyorsunuz? Ne yansıttığınızda sizi ilgilendiren bir şey mi? Çeviri sorunu? Çünkü “mimarlık” kelimesini söylemeye çalışan arkadaşlarınızın deneyimleri hakkında konuştuğunuzda “dinleme işi” makaleniz için de çok önemlidir.

– Evet, kesinlikle. Çeviri gerçekten temeldir. Almanca ve İngilizce'den Arapça'ya çeviriyorum. Son zamanlarda, Walter Benjamin'in bir sürü deneme aldık. Çünkü Arapça yazıyorum, ama Almanca ve İngilizce kullandıkları Berlin'de yaşıyorum. Yani hayatımın bir kısmı bir dilde gerçekleşir ve diğer bölümler diğer dillerde meydana gelir. Ve bu diller, tercümeyi bilinçli olarak düşünmeden bile birbirleriyle ilişkilidir. Örneğin, bahsettiğimiz makale, “Dinleme İşi”, Arapça yazmaya başladım. Sonra İngilizceye gittim, çünkü İngilizce'de, özellikle ilk bölümde, “tac-tac-tac” gibi daha kısa bir ritmi olan yararlı bir şey olabileceğini hissettim. Diye düşündüm: “Belki İngilizce yazmaya çalışın.” Sonra, her şeyi yazdıktan sonra Arapça'da yeniden yazdım. Farklı bir versiyon haline geldi. Böylece metin, yazmanın yolu da çeviriyi yansıtır, ancak yazdıktan sonra gerçekleşen bir şey olarak değil, aynı yazma sürecinde olan bir şey olarak.

Biyografi

Haytham El-Wardany (El Cairo, 1972) bir yazar ve çevirmen. Edebi üretimi kurgu ve kurgu olmayan, duruşmayı ve parçalı nesirden geçiyor. Halen New York'taki Bard College'da yazı dersleri veriyor. Kitapları İngilizce, İsveççe ve İspanyolca'ya çevrildi. Berlin'de ikamet edin.

Gabriel Giorgi O eleştirel ve denemeci, yazarı Ortak formlar ve şu anda çağdaş yazılarda dinleme uygulamaları üzerinde çalışmak.