Bir dava reddedilirse ne olur ?

Sude

New member
Bir Dava Reddedilirse Ne Olur? Bu Durumda Neler Olabilir?

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere, çoğumuzun hayatının bir yerinde mutlaka karşılaştığı, ama genelde “daha sonra düşünürüm” diyerek geçiştirdiği bir sorudan bahsedeceğim: Bir dava reddedilirse ne olur? Kulağa oldukça ciddiyetle yankılanan bir soru gibi gelebilir, ancak size şunu söyleyeyim: Bu durum, aynı zamanda herkesin kolayca takılabileceği, hatta üzerine komik senaryolar yazabileceği bir durumdur.

Hadi gelin, bu konuya, her birimizin kendi bakış açısını koyarak yaklaşalım. Erkekler için bu tamamen bir "stratejik" meseledir, "Reddedildi mi? Hemen çözüm buluruz!" diye düşünürler. Kadınlar içinse, biraz daha “Acaba bu dava nasıl duygusal bir yük bırakacak?” gibi derin düşüncelere girebiliriz. Her iki tarafı da mizahi bir şekilde harmanlayarak, bu "reddedilen dava" durumunu incelemeye başlayalım!

Erkekler: Strateji, Çözüm ve Yönlendirme!

Şimdi, bir erkek dava reddedildiğinde ne yapar? Hemen pratik ve çözüm odaklı bir strateji geliştirir. "Reddedildi mi? Hemen bir üst mahkemeye başvururuz!" der ve hemen o planı yapmaya başlar. "Bu da neymiş! Kendi başıma reddedilmemi sağlayacak kadar aciz miyim? Hadi bakalım, çözümü bulduk!" diye düşünebilir. İsterse dava reddedilmiştir, isterse hâkim daha az kibar davranmıştır, sonuçta bu durumu bir stratejiyle çözme yoluna gider.

Ama asıl önemli olan şu: Bir dava reddedildiğinde, bu erkeklerin bir nevi "yenilmezlik" havasına girmesini sağlar. “Reddedildim ama pes etmiyorum, yeniden başlayıp bu defa kesin kazanacağım!” diye kendisini motive eder. Reddetmek? O da neymiş? “Benim gibi adamları reddedemezsiniz, ne yazık ki ben burada doğruyu bulurum ve her türlü hakkımı alırım!” yaklaşımı, bir erkek için tipik bir çözümdür. En kötü ihtimalle bir plan B devreye girer, belki de o dava bir şekilde tekrar açılır ve kader değişir!

Kadınlar: Duygular ve İlişkiler, Bu Sefer Nasıl?

Şimdi de kadınların gözünden bakalım. Bir kadın dava reddedildiğinde, ilk etapta duygusal olarak biraz sarsılabilir. “Neden reddedildi ki? Hâkim acaba kötü bir gün mü geçiriyordu?” diye düşünebilir. Reddedilmek, bir kadının empatik bakış açısıyla daha fazla ilişki kurmasına sebep olabilir. Hemen şunu sorar: “Bu reddedilme durumu nasıl daha az zarar verir? Karşı tarafı anlamalı mıyım, yoksa bu sadece bir adalet meselesi mi?”

Kadınlar, duygusal zekâlarıyla olayı değerlendirirler. Hemen ruh halini toparlayıp, "O zaman şunu yapalım, belki biraz daha duygusal bir argümanla, mahkemede hâkimi daha iyi ikna edebiliriz!" yaklaşımı, aslında çoğu zaman çözümün de ta kendisidir. Yani, kadının aklında bir dava reddedildiğinde, başta stratejiyi değil, “Bunu nasıl en iyi şekilde halledebiliriz?” sorusunu sormak gelir. Bir yanda adaletin peşinden koşarken, diğer yanda bir tür “huzur” yaratmayı hedefler.

Kadınlar için reddedilmek, sadece bir dava kaybetmek değildir. Onlar için bu, ilişki kurma, durumları iyileştirme fırsatıdır. “Evet, bu dava reddedildi ama belki de başka bir yöntemle haklarım daha iyi korunabilir.” Empati, bazen bir davanın kaybedilmesini bile kazanma yoluna dönüştürebilir!

Peki, Davanız Reddedilirse Sonra Ne Olur?

Reddedilen bir dava, sizi kucaklayan bir "Hadi bakalım, bir sonraki adıma geç!" mesajı mı taşır, yoksa bir "Hayat işte böyle, pes etme!" dersini mi verir? Öncelikle, reddedilen davalar, bir şeyin sonu değil, aslında başka bir sürecin başlangıcı olabilir. Çünkü reddedildiği zaman, hemen bir "temyiz" yolunu arayabilir ve durumunuzu bir üst mahkemeye taşıyabilirsiniz.

Bu bir dava stratejisi olabilir. Eğer dava reddedildiyse, çoğu zaman bu karar, size daha güçlü bir zeminde mücadele etme fırsatı sunar. Bu, aslında bir “Yeniden başla ve bu sefer daha akıllıca hareket et!” sinyali gibidir. Dava reddedildi mi? Ne var bunda? Başka bir hakem, başka bir hâkim, başka bir fırsat. Yani, çözüm yine yolda!

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir şey var: Bazı durumlar, gerçekten de yalnızca duygusal olarak bir yıkım yaratabilir. Örneğin, kişi kaybedilen davadan sonra, “Bu dava benim hayatımı değiştirebilir miydi?” diye düşünebilir ve bir süre morali bozulabilir. Ama unutmayın ki, reddedilen her dava, belki de doğru zamanı bekleyen bir zaferin habercisidir.

Haydi, Forumdaşlar, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi, forumda neşeli bir tartışma başlatmak gerekirse, sizce reddedilen bir dava gerçekten “yeniden başlamak” için bir fırsat mı? Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, kadının duygu ve ilişki odaklı bakış açısı arasında nasıl bir denge kurulabilir? Bir dava reddedildiğinde, bizlerin durumu nasıl değerlendiriyoruz? Çözüm bulmak kolay mı, yoksa bir süre “bu neden bana oldu?” diye iç geçirdikten sonra mı yol alabiliyoruz?

Yorumlarınızı bekliyorum! Hadi bakalım, davalar reddedilsin, ama forumda hep birlikte gülelim!