Şiir barbarlığa meydan okuduğunda

Doğal

New member
Farklı enlemlerden şiirsel seslerin iç içe geçmesi, bilinmeyene yaklaşmanın, dünyada olup bitenlerin bir kısmını bizi istila eden bunaltıcı bilgilerden farklı bir şekilde boyutlandırmanın bir yolu olabilir. 40 yıldır bu şehirde Trois-Rivières (Quebec, Kanada)Ekim ayı boyunca Uluslararası Şiir Festivali düzenleniyor. İlk kez Quebec şairlerini bir araya getiren bir festivaldi. Başlangıcından birkaç yıl sonra uluslararası hale geldi ve şehrin farklı yerlerinde şairlerin ve okuma kitaplarının dolaşımına sunuldu. Frankofoniyi tanıtmaya odaklanan Gaston Bellemare tarafından düzenlenen festival, şehri “Capitale de la poésie”ye dönüştürdü. Bir bakıma şairlerin şehrinde on gün boyunca yaşadığınız kurgusal bir kurgudur.

Quebec Şiir Festivali, 2024

Bu vesileyle festival 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Konuk şairlerden bazılarını okurken ve dinlerken bana empoze edilen bazı temaların güçlü etkisi üzerinde durmayı seçiyorum. Zamanımızın, birçok durumda görmezden geldiğimiz, uzun bir geçmişi olan endişeleri. Bahsedeceğim şairlerin yazı dili Fransızcadır. Çoğu Fransa'da yaşıyor, orada doğmamış olsalar da köken ve tarihin geçerliliği meselesini vurguluyorum, çünkü bu hâlâ yazmanın doğasında var, tehditlerle, teslimiyetlerle, savaşlarla, göçlerle, acı bir akıntıyla karşı karşıya kalıyorlar. bu her şairin yazısında benzersiz bir şekilde ortaya çıkar.

Saddam Hüseyin'in eski muhaliflerinden biri olan Bağdat doğumlu Salah El Hamdani, ilk şiirlerini 20 yaşındayken hapishanede yazdı. 1975'ten beri Paris'te yaşıyor. Arapça ve Fransızca yazıyor. Bir şiirinde şöyle okunabilir: “Gitmek, ay ışığını kovalamak değil/ daha ziyade insanın derinliklerinde esneyen şafağı/ Çünkü burası/ fırtınanın Bağdat'ın gölgesini gizlediği yer/ bir geri dönüş gibi. uzun yolculuk.” / Karanlık bir mevsim gibi / Matemin ritmine / Mesafeler küçük dalgalar halinde / Ve bir kanat gibi duruyor yarınlarıma”

Yazmak, geçmiş hikayelerin tortularını biriktirir, ancak aynı zamanda kendisini her şimdiki zamana çılgınca dayatır. Fransız şair Carole Carcillo Mesrobian (Fransız PEN Merkezi'nin şu anki başkanı), Mayıs 2024'te Ukrayna PEN Merkezi tarafından düzenlenen Avrupa Kongresi'ne davet edilmesi ve Kiev'de bir şiir toplantısına katılma deneyiminden bahsediyor. Festivalde kendisine eşlik eden bizlere, onu daha fazla tanıklık yazısı yazma ihtiyacına yönlendiren bir deneyimin ürünü olan bir kitabı gösteriyor. Kitabın adı Yahidne'ye 28 günkasabasını ifade eder Rus askerlerinin 28 gün boyunca sakinlerini bir okulun bodrumunda kilitlediği Yahidne'de o günlerde 10 kişi ölmüş, ölüler ve yaşayanlar çok küçük bir alanda kalmıştı. Kitabın arasına şiirler ve fotoğraflar serpiştiriliyor ama hiçbiri savaşın anlatılamaz dehşetini anlatmaya yetmiyor. Şair, aynı şekilde Ukraynalıların da “neredeyse normal” yaşadıklarını, uyarılara rağmen sığınma evlerine gitmediklerini söylüyor. Şöyle diyor: “Ukrayna'ya gitmeden önce korkuyordum ama oradayken korkmadım.”

Korku ve acı, birbirinden farklı kayıt ve yazılarda. Mısır'da doğmuş, Fransızca konuşan, 22 yaşına kadar Lübnan'da yaşayan ve daha sonra Fransa'da eğitim gören şair Michel Cassir'in kimya alanında doktorası var ve yenilenebilir enerjiler konusunda uzmanlaşıyor. Birden fazla aidiyeti olduğunu, gerçeği eleştirel bir şekilde okumaya çalıştığını ve “mazlumların davalarına destek olmaya” çalıştığını söylüyor. Diyor ki: “Mevcut durumla ilgili hiçbir şey yazmadım, Lübnan ve sevdiklerim için acı çekiyorum, aynı zamanda sadece ideolojik değil, ekonomik bir iş olan savaş makinelerinin artırdığı insani çılgınlığın da acısını çekiyorum.” Şair otuz altı yıldır Fransa'da yaşıyor, dokuz yıl boyunca Meksika'da yaşadığı ve UNAM'da öğretmen ve araştırmacı olarak çalıştığı için mükemmel İspanyolca konuşuyor ve bana başlığı şu şekilde tercüme edilebilecek bir metin gönderdi: “Kim ötekinin gölgesi şiir mi bilim mi? Şöyle yorumluyor: “Marksist olmama ve militan bir geçmişim olmasına rağmen, yaratıcı gerçeği hiçbir zaman ham gerçeklerle karıştırmadım. Şiir özgün olmalı, asla anlamı zorlamamalı.” Bununla tutarlı olarak şöyle yazıyor: “Arthur Rimbaud insan ruhunun izini sürüyor; kendisi kaybolmuş, dönüşmüş ve ölümcül şekilde yaralanmıştı. Ama onun çığlığı, dünyayı kucaklamaya, ona meydan okumaya cesaret eden bir ruhun çığlığıdır! Rimbaud'nun her gerçek şair gibi bir mucit olduğunu; “Parçasını okumakla yetinmiyor; düşünceyi fethetmeye ve onu aktif hale getirmeye muktedir derinliklerin gizli anlamını harekete geçirmekle yetiniyor.”

Her şair bir dünya icat eder ve onun unsurları ayırt edilemez. Şiir yazmak genellikle olup bitenlerin özüne gider. Bazen şairin sesinde bilgiye dair bilinmeyenler sezilir. Ve içimizde sadece bilgiyle cevaplanamayacak sorular doğuyor, çünkü metinlerin sözleri onu aşıyor, onunla kesişiyor, başka bir şeye dönüştürüyor, bu da okuyucuyu etkiliyor.

İnsanın kendi cehaletiyle yüzleşmesi güzel ve bu, en bariz şekilde, Yeni Kaledonyalı şair Nicolas Kurtovitch'te başıma geldi. Yeni Kaledonya hakkında her şeyi bilmiyordum ve onu sorguladığımda da yaşadıkları siyasi durumun karmaşıklığını tam olarak anlayamadım. Ama gerçek şu ki bu ona çok acı veriyor ve sürekli bundan bahsediyor. Okyanusya kıtasına ait adada doğan şairin, Yeni Kaledonya'da sekiz kuşaklık bir geçmişi var. Burası birbiriyle çatışan grupların bağımsızlık mücadelelerinin olduğu bir Fransız bölgesi. Bugün orada yaşayan farklı topluluklar arasında bir denge yok. Son seçimde seçmenler yarı özerk bir Fransız toprağı olan Fransa'nın bir parçası olarak kalmayı tercih etti. Şair şöyle yazıyor: “Ülke çok küçük / sayımız az / düşmanın yüzünü görmezden geldiğimize ve onun kanadığını görmediğimize inanalım” veya “o genç melezin yüzü / ne on beş yaşında / hayal kırıklığı Bunların ardından alınan hakaretleri anlatırken onun içinde okunabilir.

Quebec Şiir Festivali, 2024. Samira Negrouche.
Quebec Şiir Festivali, 2024. Samira Negrouche.

Gerilimin devam ettiğini söylemenin birçok yolu var. Neyse ki kitaplar bunu doğruluyor, şairler bir şehirden geçiyor olabilir ama kitaplarını geride bırakırlar. Antolojide Hareket alışkanlığı Cezayir'de yaşayan Cezayirli şair Samira Negrouche'un şu dizelerini okuyabiliyoruz: “Sen evi terk etmedin/ ev terk etti seni/ ülkeni/ çocukluğunun binalarını/ köyünü/ o mavi/ baharın son saatlerinde/ ataların diyarı/ hatırlarsan/ oradaki çakıl taşları/ yer değiştirmiş/ nedenini pek bilmeden/ ve yatıştırır/ sakinleştirir telaşlı bakışlarımızı/ o yalnız ağaç / tepenin zirvesinde / ayaklarınla basmadığın. Negrouche, yazılarını özgürleştiren şeyin yürümek olduğunu, metninin genellikle bir görüntüyle, bir ritimle, bazen bir dizeyle ya da bir cümleyle başladığını söylüyor. Şiirlerinin bir kısmı farklı disiplinlerden sanatçılarla diyalog içinde yazılmıştır. 44 yaşında, önceki şairlerden bir kopuş yaşamadığını, Cezayirli şairlerle bir süreklilik yaşadığını söylüyor. Cezayir'in genç bir ulus olduğu, inşa edilecek çok şey olduğu ve zorluklar karşısında orada olmanın kişinin kendi estetik yolunu bulmasının bir yolu olduğu, Cezayir'e derinden bağlı olduğu ve yabancı olanla diyalog içinde olduğu gerçeğiyle ilgili bir zorluk yaşıyor.

Edebiyat yabancı olanı, bu kadar yakın olarak tanımlanabilen ve aynı zamanda kendine ait olanı yeni bir şekilde ifade eder. Önemli olandan uzaklaşmamıza izin vermediği için şiire teşekkür etmemiz gerekecek.