“Kültürel bir savaşı hor göremezsin”

Doğal

New member
“On yıl önce bu novena'yı başarmadan yazmaya çalışıyorum” diyor Mar. Jorge Fernández Díazaynı zamanda en okunan ve sevilen yazarlardan biri olan ülkenin en önemli gazetecilerinden biri. Onun dikkate değer yörüngehem medyada hem de edebiyatta, haftalar önce tekrar tanındı. Yeni Nadal Ödülü30.000 Euro ile donatıldı. Kitap başlıklı Marcial'ın Sırrıbugünlerde editoryal Destinad tarafından yayınlanıyor ve babasının figürüne hitap ediyor.

“Annenin sadece bir tane olduğunu söylüyorum, bunu biliyoruz, ama Her baba bir muamma”, Tam Fernández Díaz ve hiç kimse ondan daha iyi anne figürünü uyandıracak çünkü çünkü Unutulmaz kitabı ile Anne Dünyanın dört bir yanında göz kamaştırıcı İspanyolca konuşan okuyucular Göç tarihi ve annesinin durumu ile. Önce ve sonra onlarca yıl biyografiye, makaleye ve polise yelken açtı. Próceres İkilemi: Sherlock Holmes ve Maskeli Arjantin'in Gizemi, kendini icat eden adam Ve Semil Ajanının destanı bazı başlıkları.

– Nadal Ödülü'nü almak için, bu romanın amacının babasının temsil ettiği muammayı çözmek olduğunu söyledi. Marcial bu kitabın kahramanına nasıl dönüştü?

– Bu romanı babamın edebi hayaletinin etrafta olduğu bir anda yazmaya çalıştım. Bunu hatırla Anne21 yıl önce babam sadece bir bölümdü ve hayatımızdaki yeri işgal etti: ikincil bir karakter. Bunun için, bu nesillerin herhangi bir babası gibi, çocuklarıyla iletişim kurması, onları eğitmesi, onlarla veya duygularıyla konuşması zor oldu. Bunun için eğitilmediler. Bana Marcial'ın iyi söylenmediği, Marcial'a söyleyecek kimsenin olmadığı ve hatırlayabildiğimden daha fazla önemi olduğu izlenimini verdi. Bu yüzden her zaman babam hakkında yazmak için bekleyen bir konu gibi görünüyordu, ancak nasıl yapılacağını bilmiyordum.

Jorge Fernández Díaz. Fotoğraf: Lucía Merle / Clarín Arşivi.

– Günlük yaşamdaki periferik yere rağmen, onunla paylaşılan alanlar vardı. Onlara yaklaşan bağ neydi?

– Babamı bir arada tutan şeyin ve özellikle televizyon döngülerinde izlediğimiz eski Hollywood filmlerimi görmeye başladım Süper Aksiyon Cumartesi günleri Ve İspanyolca Hollywoodçok az yaşındayken. Bu filmleri tekrar izledim ve babamın onlar hakkında söylediği şeyleri, ortaya çıkan büyük yanlış anlamaları ve o zaman olduğum çocuk için şekillendirici bir şey olarak görünen büyük ışıkları hatırladım. Babam o sinemada doğrudan söyleyemediğimi özetledi. Ve bu şekilde aşk, kahramanlık, dostluk, nostalji hakkında bir şeyler öğrendim ve ben babamın söylemeyen birçok yönünü keşfettim.

-Her neyse, Marcial'ın Sırrı Bu bir biyografi değil bir roman: kurgu kitaba yol açan gerçek gerçeklerle nasıl ifade ediyor?

– Asla test edilmeyen, ama çok şimdiki, babamın başka bir kadına aşık olduğu ve orada gizli bir şey olduğunu düşünen bazı aile mitlerini alan bir roman. Böylece efsane hikaye ile birleşti ve romana doku verdi. Bana öyle geliyor ki, gördüğümüz filmlerin melodramı hayatımızı şekillendirdi. Bu fulminant, ortaya çıkan – ve bu çok hızlı olması gerekiyordu çünkü selüloit çok pahalıya mal oldu – bir sevginin bir yolu oluşturduk. Ayrıca melodramda ortaya çıkan diğer fikirler: hayatta, iyi bir çizgi kötüyü takip eder; Bu büyük sevinç büyük bir acı çekecek; İşler çok kötü geldiğinde, mutlu bir son olacak … o yılların Hollywood melodramından öğrendiğimiz tüm bu tür şeyler romanda mevcut.

– Gerçeklik ve kurgu arasındaki haçlar tüm çalışmaları boyunca ilerliyor. Bu iki disiplin günlük yaşamlarında birbirleriyle nasıl işliyor?

– Gazetecilik birçok şeydir: hizmettir, analizdir, bilgidir, bir şikayettir ve bu nedenle çok farklı meslekleri olan birçok gazeteci vardır: kamu görevlilerinin meslekleri olan gazeteciler var, siyasi olan diğerleri var Mesleği, bunlar dedektif mesleği veya adli mesleğe sahip. Edebi bir mesleğim var. Tabii ki 45 yıl gazetelerde ve dergilerde her şeyi yapıyordum, ama benim için gazetecilik bir sanat ve bu yazarlara çok yakın. Edebi düzey bir nesir açmak benim için çok önemlidir ve bu yüzden onları makalelere dönüştürmek için kendi makalelerime ve onları romanlara veya bilim kurgusuna dönüştürmek için kroniklerime sık sık müdahale ettim.

– Yıllar önce gazeteciliğin sonu tahmin ediliyor. Ticaretin ve medyanın bu dönüşüm süreci nasıl görünüyor?

– Bu son 45 yılda ve her zaman sadece gazetecilik değil, farklı şeyler hakkında her zaman kıyamet haberleri aldım. Radyo bitecek, televizyon bitecekti … ve gerçek şu ki hiçbir şey bitmedi, her şey tamamlandı, değiştirildi ve devam etti. Gazetecilik, neler olduğunu yorumlamaya yardımcı olduğu ve olanların kötü inancına karşı savaşmaya çalıştığı sürece her zaman gerekli olacaktır. İnsanlara insanların bilmediğini ve bir makine tarafından yapılamayacağını söyleyen gazetecilik de gerekli olacaktır.

– Başkan Javier Milei tarafından saldırıya uğrama ayrıcalığına sahipti. Arjantinli bir cumhurbaşkanı gazetecilere karşı kalıcı öfke ne diyor?

– Milei ile entelektüel dürüstlükle çatışmam var. 20 yılı Cristina Kirchner ve Kirchnerizmi genel olarak eleştiremiyorum, bir hegemonya ve tek bir parti rejimi yaratmaya ve yargıyı hor görmeye çalışan düşmana karşı bir arkadaş politikası var ve bazı meslektaşları bazı meslektaşları yaptığı gibi, Diğer yol Milei yaparken. Yapamam. İkiyüzlü olmak istemiyorum. Her zaman fazlalıktan ayrılmak ve tam bir demokrasiye ve ciddi bir ülkeye sahip olmak için mücadele ettim. Ne soldan ne de sağdan, bizi bir tarafa götürmek için aynı yöntemlerle isteyen devrimcilerle ilgilenmiyorum. Şu anda Milizm ile olan ana çatışmam bu.

– “Başkan kültüre karşı savaş ilan etti” dediniz.

– Kültürel bir savaşı hor göremezsiniz. Bana orada çok büyük bir çelişki olduğu izlenimini veriyor. Milei, siyah listeler oluşturan birçok kültür sektörü olmasının bir nedeni yoktur. Örneğin, Kirchnerizmi eleştirenlerin birçoğu siyah listelerdeydi. Buna kızmak için nedenler var, ama kültüre inanmamak. Kültürden çoğulcu olan ve buna ek olarak kültür gerekli olan birçok insan tanıyorum, insanlar için hayati önem taşıyor. Bana öyle geliyor ki, herhangi bir hükümet için bile kültüre karşı bir politika çok verimsiz. Bu özellikle kültürün masraf olduğuna inanırken çirkin bir tuzağa düşer. Ultramercadistas'ın tipik bir tuzağıdır.