Buendias'ı giydirmenin zorluğu

Doğal

New member
Latin Amerika edebiyatının en ünlü karakterlerini giydirmek. Zor görev budur Catherine Rodriguez. Öyle olmasına rağmen, kostüm tasarımcısı aynısını filmlerde yapmadan önce Yılanın kucaklaşması Ve Hafızaşimdi sıra geldi Yüz yıllık yalnızlık, Dizi Gabriel García Márquez'in ünlü romanından uyarlanmıştır.

Laura Mora ve Alex García López'in yönettiği film, 1982 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kolombiyalı yazarın ailesinin desteğini alıyor. İki parçaya bölünmüş on altı bölümden oluşan ilk bölüm 11 Aralık'tan itibaren satışa sunulacak. Netflix.

İlk sekiz bölümün prodüksiyonu için Diğer şehirlerin yanı sıra Puerto Carreño, Granada, Medellín, Pasto ve Bogota'da bulunan 35 atölyede 60 üreticinin çalıştığı yaklaşık 40 bin parça giysi üretildi.

Şüphesiz Rodriguez, konuyla ilgili referanslar bulmak amacıyla gerçekleştirdiği detaylı araştırmayla itibar kazanmıştır. José Arcadio Buendía ve Úrsula Iguarán'ı karakterize edinayrıca çingene Melquiades ve Macondo'da geçen hikayenin gelecekte ortaya çıkacak diğer onlarca karakter.

Kostüm tasarımcısı Catherine Rodríguez. netflix

Her ne kadar portrelerle çalışsa da gerçek şu ki, popüler sınıflara ait çok fazla fotoğraf ve dagerreyotipi bulunmadığından, o zamanın Karayip kıyılarında yaşayanların çok daha azına sahip olduğundan, tasarımcı bunu yapmak zorundaydı. 19. yüzyıl seyyah kitaplarını edinin. Koleksiyonunda diğer şeylerin yanı sıra orijinal kıyafetler, çizimler, karikatürler, mobilyalar ve nesneler içeren Caro y Cuervo Enstitüsü'nden Kolombiya'nın dilsel ve edebi mirasına ilişkin bilgilere ek olarak.

Aynı zamanda çalışma ekibiyle birlikte ünlü Kuzey Amerika evi Augusta Auctions'daki müzayedelere katılmaya çalıştı; burada sadece anlamak için değil, geçmiş yıllardan parçalar da alabildiler. o zamanlar insanlar neye benziyordu, ama tarzlar, malzemeler ve tonlar nasıldı. kıyafetlerini ve çevrelerini nasıl organize ettiklerinin yanı sıra kullandıkları; takılar, saç modelleri ve aksesuarlar.

Buna, Kolombiya'daki farklı etnik grupların çeşitliliğini hesaba katacak geniş bir zanaatkar kıyafetlerin birleşimi de eklendi. Bulgular? Kapisayolar, tam olarak pelerin ve tunik işlevine sahip olan giysiler ve tabii ki Rodríguez bunları ekrana ekledi.

–Her ne kadar büyük hikayeler üzerinde çalışmış olsanız da, bu dizi için bunu yapmak nasıldı?

–Kültürlerle ve ilk uluslarla ilgili birçok şey yapıyorum. Hayata ve profesyonelliğe olan ilgim bu, beni harekete geçiren bir şey. Kariyerimin odak noktası belgesel, dolayısıyla senaryolara yaklaşımım her zaman etnografik. İyi araştırma, herhangi bir film ürünü için mükemmel bir temeldir. Çalışmalarımın aynı zamanda anlatısal olduğunu ve görsel-işitsel alanda kostümlerin çok önemli bir bileşene sahip olduğunu anlıyorum.

–karakterleri Yüz yıllık yalnızlık Sadece Kolombiyalıların değil, Latin Amerikalıların ve genel olarak dünyanın duygularına çok değer veriyorlar. Bu anlamda bir meydan okuma mıydı?

–Bir zamanlar okuyucu olan veya olacak izleyicilerin onları sevmeye devam etmesini sağlayacak karakterleri geliştirmek bana düşüyor. Bu noktada yapılan çalışma nesiller arasıdır; Kitabı okumayanlara okumayı isteme, okumuş olanlara ise tekrar okuma fırsatı verecek. Gabriel García Márquez ve yönetmenlerin vizyonunu onurlandırmaya çalışırken benim açımdan büyük bir saygı var.

büyülü gerçekçilik

–Bu roman, diğer şeylerin yanı sıra günlük durumlarda meydana gelen fantastik olaylarla karakterize edilen sözde “büyülü gerçekçilik”in en ünlü temsilcilerinden biridir. Kıyafetleri yapmak için o edebi türden ne aldınız?

– Her durumda, Alexis (García López) ve Laura'nın (Mora) akıllarında kitap vardı. Ve bence en önemli şey bunu mümkün olduğunca gündelik hale getirmekti çünkü anlatı onların eline geçecekti. Gösterişli bir şey yapamadık çünkü zaten gösterişliydi. Bizim için her gün olabilen ve bu insanlar için teknoloji olan pek çok şey var, örneğin buz bildiklerinde. Kitabın en güzel bulduğum yanı bizi çok basit şeylerle şaşırtması ve kostümlerin her zaman anlatıma eşlik etmeye çalışması. Mesela en önemli karakterlerden biri olan Melquiades'in aşırı abartılı bir çingeneye benzememesi, olabildiğince doğal olması. Ya da Rebeca'nın ayakkabıları yırtık ve elbisesi ebeveynlerinin kemiklerine çapraz olarak geldiğinde olan her şey.

– El sanatlarını birleştirmeniz de ilginç, örneğin “Kolombiya sırt çantası”. Bu senaryoda mıydı yoksa sizin kararınız mıydı?

– Sırt çantalarının kendisi kostüm değil dekor, o bölgedeki adamlar da araştırma yapmış ve yapım tasarımcısı kusursuzmuş. Ancak seriye dahil ettiğimiz tek el sanatları bunlar değil. Zanaatkar tarafından yapılan pançolarımız ve Cataure kıyafetlerimiz var. Wayúu'nun eteklerini tutan kemerler ve çorap, muz, kamış ve toquilla gibi birçok hasırdan yapılmış şapkalar var. Ve göç sahnelerinde, Moriche palmiyesinden yapılmış bazı kapisayolarımız var, bu seyyah kitaplarından birinde belgelenen bir şey. Dahil ettiğimiz tüm bu zanaatkar unsurlar, Kolombiya el sanatlarını anlatmak için tasarlandı.

–Başka bir şey daha var ki, Macondo gelişmeye başladığında, Buendia ailesinde daha Avrupalı kıyafetlere ince göndermelerle birlikte bazı değişiklikler görülmeye başlıyor. Bu damgayı vermek için neyi hesaba kattınız?

Macondo'da ve genel olarak Latin Amerika'da modanın sorunu, her zaman gecikmeli ortaya çıkmasıdır. Her şey geciken gemilerde geldi. Bana öyle geliyor ki, Ursula kızlarını modaya uygun giydirmeye çalıştı ama gerçek şu ki orada her şey tropikleşiyor. Sonra mutlaka bir broşürde ya da gazetede önlük takan bir kız gördü ve Matilde'ye bunu Macondo kumaşlarıyla yapmasını istediğini söyledi. Ve kızlar büyüdükçe daha Avrupai bir moda ortaya çıktı ama bu oldukça tropikal olmaya devam etti.

–Brezilya sanatının antropofajiye benzediğini söyleyebilirsiniz.

–Ama Amaranta ile Rebeca arasındaki palet farkı da daha güçlü fark edilmeye başlandı. Biri mavi, diğeri pembe. İlki bana Kolombiya'daki bir dönemi, 1830'dan 1870'e kadar indigo patlamasını anlatıyor, pembe ise bana çok iyimser olan ve özellikle Rebeca'nın gelişinden sonra çok karanlık bir karaktere dönüşen Amaranta'yı anlatıyor. İçinde her zaman bir tür karmaşık duygu bulunduğundan, ilgi çekici paletlerde kullanım ömrünü uzatabilecek renklerin olması önemliydi.

–İnsanların atalarının imgeleriyle sahip olabileceği özdeşleşmenin yanı sıra daha ne bekliyorsunuz?

–Kolombiyalıların kendi alanlarında daha fazla Kolombiyalının yaşadığını anlamaları için bir diyalog kurmak istiyorum, çünkü merkezdeki bizler bazen kuzeyde ve güneyde olanları görmezden geliyoruz. Ayrıca dışarıdan bakan insanlar Kolombiya'ya ait şeylerin daha fazla olduğunu, sadece Wayúu sırt çantaları ve vueltiaos şapkalarının olmadığını, bu ülkenin çok çeşitli olduğunu görüyor.