Alex Anwandter'ın fantastik tuhaf dünyası

Doğal

New member
Alex Anwandter (Santiago de Chile, 1983) Buenos Aires'te kendini rahat hissediyor. Yaşadığı New York'tan her geldiğinde Buenos Aires'in kendine has özelliklerine ve yaşam ritmine uyum sağlamak onun için kolay oluyor. Bu vesileyle canlı sunum yapmaya geldi söyle bana kıymetlim (2024), şiir kitabıyla birlikte Arjantin ortamındaki çalışmalarının bir üçgenini oluşturan son albümü Güney Amerika'nın Bin Gecesi (De Parado yayınevi) ve Juliana Gattas'ın albümü, Yatakta makyaj yapmaktüm repertuarın yapımcısı ve bestecisidir. C Complejo Art Media'ya katılan Şilili sanatçı, N tarzın sınırları, ilgi alanlarının çeşitliliği ve Latin Amerika popundaki dönüşümler hakkında.

–Hep müzik yapıyorsun. Nasıl bir albüm düşünüyorsunuz? Bir konsepti önceden mi oluşturuyorsunuz veya kompozisyon rutininizin akışını mı yönetiyorsunuz?

– Yönettiğim bir akışa daha çok benziyor. Ancak şarkılar kendi aralarında gruplaşıyor. Değişen ve gelişen farklı ilgi alanlarım var. Ve çok fazla ivmeleri var. Bir şarkıyı seviyorsam ona çok bağlı kalıyorum: Günde ve haftada birçok kez dinliyorum, akorlarını öğreniyorum, çalıyorum. Geçenlerde iki farklı şarkıyla başıma geldi. Biri Wichita Lineman, Glen Campbell'ın 60'lardan çok güzel bir şarkısı. Bob Dylan Bunun şimdiye kadar yazılmış en iyi Amerikan şarkısı olduğunu söylüyor. Ona çok takıntılıydım.

Ve diğeri de bunlardan biri Buarque'ın Çocuğu. Ve sanırım bu iki şarkı arasında içimde bir diyalog oluşmaya başladı ve bu da bir şeyler üretiyor. Bu, belirli bir süre boyunca tekrar tekrar olur ve sonuçta plağın tarzı haline gelir. Çok fazla çabalamama gerek yok: İçimde çalışan ve fikirlerin sentezini yapan ve sonunda tutarlı bir şeye dönüşen bir şey var. Sistem yoksa pek bir işe yaramaz. Sanat herhangi bir şey olabilir; Bu anlamda hiçbir kural yoktur. Ama eğlenceli olan şey, kendi kurallarınızı önermeniz ve sonra onlarla oynayarak onları biraz ihlal etmenizdir.

Alex Anwandter'ın “Bana Değerliliğini Söyle”. Platformlarda mevcuttur.

–Pop şarkısı daha yapılandırılmış ve şiiri daha özgür bir şey mi?

-Tamamen. Yine de şiir yazmak, kitabımı okuyan birileri bir üslup algılar. Bunun nedeni, kendi kendime koyduğum bazı kurallara uymamdır. Bir şarkıdan çok daha özgür olmasına rağmen, sanatsal bir jest olarak kuralı fark etmek için de olsa kendime bazı sınırlar koydum, kendimi kırdım.

– Nasıl bir stil anlayışınız var?

– Menfaat ısrarı gibi. Veya kendimi özdeşleştirmediğim olumsuz çağrışımları olan takıntılar. İlgi alanlarımla ilgili kabuslar görmüyorum. Kendimi defalarca benzer veya bağlantılı konular hakkında yazarken buluyorum ve bu değilse başka ne tür bir stil olabileceğini hayal edemiyorum. Bu, gerçekte yönetmenlerin her zaman aynı filmi yaptığını söyleyen sinemadaki auteur teorisine benziyor. Ve bunu anlayabiliyorum, buna karşı değilim: Bana öyle geliyor ki insanın derinlerde bir ses olduğunu söyleyebilecek alçakgönüllülüğe sahip olmak iyi bir şey. Belki de söyleyecek tek bir şeyin vardır ve bu yeterlidir.

–Sanatçının arayışının içe dönük bir arayış olduğunu düşündüğünüzü söylemiştiniz. Ne demek istiyorsun?

–Geçerli olduğuna inansam da kimlik üzerinde kurgu olarak çalışan sanatçıların ekolünden değilim. Takip ettiğim birini tanımlamam istendiğinde her zaman bahsederim Violeta Parra. Şili'de sanatsal bir dağ olarak ne kadar heybetli olduğundan ve onu takip etmekten kaçınmakla ilgilenmiyorum. Kendisini nasıl idare ettiğini seviyorum: Bir ayağı entelektüel araştırmalarda, diğer ayağı popüler müzikte. Bunun duygusal açıdan son derece samimi ve sosyal bağlamla bağlantılı olduğunu düşünüyorum: Bunlar, evet, buraya uyuyorum dediğim yönergelerdir. İçsel arayışa gelince, bunu sanatsal bireycilikten değil, kişinin duyarlılığına karşı dürüst olmak gerekirse söylüyorum: İçimdeki veya etrafımdaki dünya beni gerçekten ilgilendiren şeyler. Ve ben de bundan bahsedeceğim.

–Bu anlamda siz ve Juliana Gattas sizin bestelerinizle imza attığı albüm hakkında ne düşünüyorsunuz?

–Sinemayı sevmemin bir nedeni de farklı sesleri keşfetmenize olanak sağlamasıdır. Sadece kendi sesimle tekrar tekrar konuşmamdan farklı bir üslup deneyimliyorum. Ayrıca kendisini ilgilendiren şeylerden de bahsediyor. Bir süreliğine kendimden kaçmak için bir şanstı bu. Albümdeki tüm cümleleri ben yazdım ama daha önce bahsettiğim bu kendimden bahsetmeye gerek yoktu. Benden tamamen farklı düşünen bir karakterle sahne yazabilmekti.

–Bana John Cassavetes ve Gena Rowlands'ın birlikte çalıştığı filmleri hatırlatıyor. Yönetmen-yazar rolünü oynadın.

– Evet, tamamen. Cassavetes örneğini seviyorum çünkü Rowlands'ın katılımı işin yarısıdır, filmler onsuz düşünülemez. Ve ne yetenek. Juliana'yla yaptığımız projede bu hoşuma gitti: Şarkıları ben yazdım ama performans ona ait. Ve ikisinin de tek başına yapamayacağı üçüncü bir şeyin gerçekleştiği bir karşılaşma olur. Ve bu en ilginç şey.

Alex Anwandter. Basmak
Alex Anwandter. Basmak

–İstikrarsız ama verimli bir dönem olan 2000'lerin başındaki Şili sahnesinin doğduğu özgürlüğü nasıl sürdürüyorsunuz?

–O nesilden çok azı müzik çalışmasını ana faaliyet olarak sürdürebildi. Bunu kendimi yüceltmek için söylemiyorum, ancak bu güvencesizliğin olumsuz yanını göstermek için söylüyorum. Bu özgürlüğün karşılığı, onu sürdürebilen çok az insanın olmasıdır. Bütün bunları romantikleştirme eğiliminde değilim çünkü daha fazla şeye, daha fazla kaynağa sahip olmanın güzel olacağını düşünüyorum. İyi değildi. Ve bunun bana özel bir güç verdiğini düşünmüyorum.

Bugüne kadar bağımsız olarak kendi plak şirketim ile faaliyet gösteriyorum. İnşa edilmeye çalışılanlar çöktü. Artık durum çok farklı, sektör geri döndü ve belki de her şey daha tekdüze. Arjantin'de durumun farklı olduğunu hissediyorum: Endüstri var ve sanatsal çeşitlilik var. Şili'de böyle bir şeyi tercih ederdim.

–Virüs'ün üzerinizde nasıl bir etkisi oldu?

–Benim neslim için bu çok etkiliydi. Onlar bizim sahip olmadığımız tuhaf ebeveynlerdi çünkü Şili'de diktatörlük çok daha uzun sürdü. Sanatın yeniden ortaya çıkması çok daha uzun sürdü; Ben on yaşındayken demokrasi yeni geri dönüyordu. Ve Latin Amerika ve popüler queer müziğinin bir örneği olarak, eğlenceli ve çok içerikli Virus vardı; bu bizim için çok önemliydi: sıradan olanı derin olanla ve eğlenceyi gerçek olanla karıştırmak.

Bu anlamda bizimle gurur duyuyorum, çünkü Virus'un en iyisi olduğunu biliyorduk ve ulusal rock'ın altın çağında Arjantin'de yapılanlar arasında en sevdiğimiz şey de buydu. “Bu böyle gider” dediğimiz bir yerden gelmeyi seviyorum. Charly García'yı da seviyorum ama seçim yapmam gerekiyorsa Virüs'ü seçerim. Ve bunun benim kişisel özelliklerimle, Şili'yle, geçmişimle ve müzikle olan ilişkimizle de ilgili olduğunu düşünüyorum ki bu da farklı.

–Sanatsal çaba ile para arasındaki ilişki nedir?

–Benim ilişkim temelde burjuva, yani para beni yalnızca bir dizi temel ihtiyaçları karşılamak ve güzel şeyler satın almakla ilgilendiriyor. Lüks beni ilgilendirmiyor. Ama para sanatsal projeler yürütmek için. Bununla ilgili kurallar koymayacağım. Ancak konuyu sorgulamayan bir sürü sanatçının var olmasını hayal kırıklığı yaratıyorum. bling bling: Tüm yaşam amacının çok paraya sahip olmak olduğu. Biraz saçma.

-İçinde söyle bana kıymetlim Bununla ilgili yorumlar var.

–New York'ta çok gördüğüm bir şey hakkında yorumlar: sorgulanamaz materyalizm. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki materyalizm ve özlem, herkesin yüzdüğü ama kimsenin farkına varmadığı bir sudur. Milyoner olmayı istemenin belki de gerekli olmadığını düşünmüyorlar. Albümdeki şarkılardaki para meselesinin bununla ve dünyanın dört bir yanından bir bağlamla çok ilgisi var: Burada veya Gazze'de her gün gördüğümüz çatışmalar varken nasıl Prada giymiş bir milyoner gibi olabilirsiniz? ? Belki benim düşüncem basit olabilir ama çoğu kişi için paraya sahip olmanın hayat demek olması beni şok ediyor.

–Partinin siyasi önemi nedir?

– Partiye bağlı. Diğer insanlarla etkileşim kurma ve bağlantılar kurma fırsatı yaratma ruhuna sahip insanlar var. Ancak daha çok para ve tüketimle ilgilenen başka partiler de var: Amerika Birleşik Devletleri'nde eşcinsel partileri çok pahalı. Ve bunlar aynı kaslı Aryanların bir örneğidir. O partileri düşündüğümde özgürleştirici bir şey düşünmüyorum, tam tersine. Bu bir tür yarı faşist öz-kontrol.

– Müziğinizin bu alanlara yönelik olduğunu düşünüyor musunuz?

–Dans müziğini seviyorum ama dansa pek çıkmıyorum. Bir keresinde Giorgio Moroder'la bir öğleden sonra geçirmiştim ve o da bana aynı şeyi söylemişti: Aslında hiç dışarı çıkmadığını. Belki hepimiz onun gece ve kokainle çekilen fotoğraflarını görmüşüzdür. Ama dans etmek için müzik yapanlar ile dans edenler çok farklı iki zihindir. Dans etmeyi seviyorum ama daha çok içe dönük biriyim. Kolektif bağlamda işe yarayan müziklere katılmayı seviyorum. Ancak her partinin veya dans edilebilir her şeyin özgürleştirici olduğunu hızlıca okuduğumda biraz şüpheci oluyorum: bunun bir kısmı da normatif.